Pravilo "5 na dan"

 
Mnogobrojna istraživanja pokazuju da ishrana bogata voćem i povrćem poboljšava zdravlje i produžuje životni vijek. Konzumiranje voća i povrća naučno dokazano spriječava koronarne bolesti srca, moždane i srčane udare, dijabetes tip 2, karcinome i druga hronična oboljenja. 
 
"5 na dan" je jednostavno pravilo sa ciljem da nas podstakne da, kroz povećanu konzumaciju voća i povrća, budemo zdraviji.
 

 
Vodeći svjetski instituti, organizacije i udruženja za pravilnu i uravnoteženu ishranu su osmislile i koriste ovu preporuku zbog njenih izuzetnih benefita i zato što se lako primjenuje i prilagođava individualnim navikama i potrebama. 
 
“5” stoji za dnevni broj preporučenih porcija voća i povrća. Dnevno bismo trebali konzumirati 2 porcije voća i 3 porcije povrća.
 
Porcija može biti:
  • 1 komad ako plod može da stane na dlan
  • pune 2 šake bobičastog voća, salate, sjeckanog ili zamrznutog povrća
  • 1 šaka za sušene mahunarke
  • pola šake za oršaste plodove
 

 
Pravilo “5 na dan” se ne zasniva na zabrani i odricanju, već motiviše i odrasle i djecu da više uživaju u prirodnoj hrani i boji na tanjiru.
 
Pouka pravila nije samo količina namirnica, već i raznovrsnost. Tako da isprobajte nove ukuse i teksture, i posvetite se svom zdravlju.
Ne zaboravite da raznolikost možete obogati i suhim voćem i kiselim povrćem.

 


 


Sa Veggae receptima i jelovnicima, smišljenim po Vašoj mjeri, ćete bez muke primjeniti i nadmašiti ovo pravilo, a Vaše tijelo će to itekako cijeniti.

Svaki plan ishrane koji Vam napravim će se voditi po ovoj i još mnogo naučno dokazanih smjernica za poboljšanje zdravlja i odnosa sa hranom.


 

Natrag na blog

Ostavite komentar

Napominjemo da komentari moraju biti odobreni prije objave.